توضیحات

نانوفناوری در معماری ومهندسی ساختمان

در تعریف فناوری نانو می توان گفت که مواد نانو به موادي گفته مي شود كه حداقل يكي از ابعاد آن زير 100 نانومتر باشد. در سالهای اخیر مواد نانو ساختار با توجه به رفتارهاي بارزي كه از خود نشان داده اند مورد توجه بخش صنعت قرار گرفته اند که در اين ميان صنعت ساختمان با توجه به نيازهاي خود چه از نظر استحكام، عایقکاری و آب بندی ،مقاومت و دوام و نيز كارايي بالا از استفاده كنندگان مهم مواد نانو ساختار به شمار مي‌رود.

هدف نهايي از بررسي مواد در مقياس نانو، يافتن طیف جديدي از مصالح ساختماني با عملكرد بالا مي باشد. برای مثال مصالحي با عملكرد بالا و چند منظوره که ناشی از استفاده از خواص جديد و متفاوت مواد نانو نسبت به مواد معمولي مي باشد به گونه اي كه بتوانند كاربردهاي گوناگوني مانند عایقکاری نانویی  را ارائه نمايند.

در صنعت ساختمان کشور، سرمایه گذاری بخش خصوصی در سال 1387 برای ساختمان های جدید مناطق شهری 315305.8 ميليارد ريال برآورد شده است که 7.8% از کل اقتصاد ایران (GNP) را به خود اختصاص می دهد. نياز كشور به حجم زياد مسكن بر طرح‌هاي توسعه‌اي ما را ملزم مي‌كند كه صنعت ساختمان كشور از وضعيت فعلي كه همانا سنتي‌سازي است عبور بدهيم تا به مرحله صنعتي‌سازي گام بگذارد و در اين راه نوآوري و بکار گیری فناوری های جدید نقش اساسی ايفا خواهد كرد.

طبق برآوردهاي انجام شده تجهيزات ساختماني سالانه 1000 ميليارد دلار درآمد ايجاد مي‌نمايند. امروزه در کشورهای پیشرفته و مترقی جهان، صنعت ساختمان تنها به عنوان یک سکونت‌گاه تعریف نمی‌شود بلکه از آن به عنوان یک صنعت که در تمامی اقتصاد دخالت دارد یاد و باعث شده است تا صنعت‌ ساختمان در این کشورها به عنوان یک اقتصاد فعال در حوزه نوع آوری و خلاقیت معرفی شود.

بسیاری از پروژه‌های ساختمانی در این کشورها تمامی جذابیت‌های لازم را به لحاظ کیفیت، زیبایی و کارآیی در خود جا داده‌اند و با استفاده از همین عوامل ضمن تامین نیاز بازار در حوزه‌های دیگر گردشگری و تجاری نیز بازارهای جدید را به وجود می‌آورند. در ایران متاسفانه به دلایل گوناگون از این موضوع استفاده نشده است و همین عامل باعث شده تا تنها در ایران تامین مسکن به عنوان سکونت‌گاه معرفی و تعریف شود. اگر ما نوآوری و خلاقیت را در صنعت ساختمان کشور به کار گیریم ضمن ایجاد جذابیت لازم، بهره‌وری، ماندگاری، زیبایی و کارآیی در این حوزه به خوبی نمایان می‌شود و ما شاهد خواهیم بود که ساختمان‌های بسیار زیبا و مستحکم و پایدار داشته باشیم.

نانو پوشش‌ها در ساختمان ضمن اینکه باعث دفع آب شده وجذب کثیفی را به حداقل می رسانند، این امکان را نیز فراهم می‌کنند که نمای ساختمان را در مقابل اشعه فرابنفش خورشید که باعث زوال نما می‌شود مقاوم می سازند. این نانو پوشش ها در سطوح مختلفی از جمله: سیمان، آجر، سفال، سنگ، کاشی، چوب، سرامیک، شیشه، فولاد و بتن به کار می روند.

در حال حاضر فناوري نانو در برخي محصولات و تجهيزات ساختمان‌سازي مورد استفاده قرار مي‌گيرد که از این بین می توان به موارد ذیل اشاره کرد: شیشه‌هاي خود تميزشونده، محافظ در برابر آتش، کنترل کننده انرژی ، رنگ های ضد آتش و عایق، سیمان و بتن خود تمیز شونده با خواص بهبود یافته، آینه های ضد مه و کاشی و سرامیک ضد لک و میکروب که در نتیجه صرفه جویی درمصرف انرژی را به ارمغان می آورند. البته كاربردهاي دیگر مانند بتن‌هاي خود ترميم شونده، سقف‌ها و ديوارهاي منتشر كننده نور نيز در حال توسعه مي‌باشند.

به طور کلی، از پر کاربردترین نانوساختارهای مورد استفاده در صنعت ساختمان می توان به نانولوله های کربنی و دی اکسید تیتانیوم (TiO2) اشاره کرد که در سازه های اصلی باعث افزایش خواص مکانیکی شده و در بخش نازک کاری و نمای داخلی وخارجی ساختمان ها نیز از اهمیت ویژه ای برخورداراست. حال در ادامه به طور اجمالی به معرفی برخی از این کاربردها می پردازیم.

عایق های نانو مولتیزو یکی از محصولات پرکاربرد در زمینه ی عایقکاری و آب بند کردن مقاطع مختلف ساختمان به حساب می آید.

با استفاده از عایق های رنگی نانو مولتیزو میتوان به سادگی و بدون نیاز به نیروی اجرایی مجرب تمام سطوح ساختمانی که نیاز به آب بند شدن و عایقکاری دارد را با سرعت نسبتاً بالا عایق نمود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.